Platte boom alsnog geveld

Henk Jonker, Studie voor een platte boom, 2007 (hout, plastic, ijzerdraad)

De platte boom van Henk alsnog geveld.

In 2015 ontfermde ik me over acht bossen hout, een doos vol blauwe plastic bladeren en ijzerdraad met een ontwerptekening, dat wil zeggen :  de onderdelen van het werk Studie voor een platte boom uit 2007 van collega Henk Jonker (Meppel 1959 – Zwolle 2011).

Na zijn overlijden werd ‘de platte boom’ in 2011/2012 nog een (derde ? en) laatste keer opgebouwd door zijn vrienden en collega’s voor de tentoonstelling Gestuurde natuur in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle.

Eén van Henks thema’s was de vergankelijkheid. Hij ‘recyclede’ zelf ook delen van ouder werk tot nieuwe kunst. Nu ik geen gazon, ruimte of bestemming voor het werk heb kunnen vinden, had ik het weg kunnen gooien. Maar iets waar zoveel liefde en energie in zit, kan ik niet zomaar vernietigen. Ik heb de boom daarom in stukken ‘gezaagd’, een tak volgens de aanwijzingen van de maker in elkaar gezet en deze ‘stekken’ uitgedeeld aan vrienden en collega’s. Zij mogen er iets nieuws mee maken.

Hennie Bijkerk maakte in eigen tuin bovenstaande ode aan Henk (september 2018).

Enkele ‘takken’ rond een overwoekerde boomstronk en tussen het hek, naast een hangend plantentafeltje van Henk (september 2018).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *